Procedura de înmatriculare a mașinii în România, documente necesare și recomandări

apr. 1, 2024

Procedura de înmatriculare a mașinii în România, documente necesare și recomandări

Înmatricularea unei mașini în România este un proces esențial pentru a putea circula legal pe drumurile publice. Indiferent dacă achiziționezi un vehicul rulat sau nou, este important să cunoști diferitele tipuri de înmatriculări disponibile și procedurile asociate. Fiecare tip de înmatriculare poate implica documente și taxe specifice, iar familiarizarea cu aceste detalii îți poate facilita parcursul în procesul de înregistrare a mașinii.

Tipuri de înmatriculări

În România, există cinci tipuri principale de înmatriculări, fiecare fiind destinate unor situații specifice. Este important să alegi corect tipul de înmatriculare potrivit pentru vehiculul tău și pentru circumstanțele individuale.

Iată o scurtă prezentare a fiecărui tip iar pentru detaliere documente și taxe am pus link spre pagină site oficial:

1. Eliberarea unui nou certificat de înmatriculare când se modifică date despre proprietar (nume, domiciliu, etc.)

Acest tip de înmatriculare este necesar atunci când intervenții modificări în datele despre proprietarul vehiculului, cum ar fi numele sau domiciliul acestuia.

Vezi pagină site oficial

2. Autorizare provizorie pentru circulaţie

Autorizarea provizorie pentru circulație permite circulația temporară a vehiculului pe drumurile publice până la obținerea certificatului de înmatriculare definitiv.

Vezi pagină site oficial

3. Transcriere – vehicul înmatriculat anterior în România

Această procedură se aplică atunci când un vehicul este transferat de la un proprietar la altul în cadrul teritoriului României și trebuie să fie actualizate datele de proprietate.

Vezi pagină site oficial

4. Înmatriculare – vehicul înmatriculat anterior în UE

Această procedură se aplică atunci când un vehicul este transferat de la un proprietar la altul în cadrul teritoriului României și trebuie să fie actualizate datele de proprietate.

Vezi pagină site oficial

5. Înmatriculare – vehicul care a fost înmatriculat anterior în afara UE

Pentru vehiculele importate din afara Uniunii Europene, este necesară înmatricularea lor conform regulilor și procedurilor specifice.

Vezi pagină site oficial

Familiarizarea cu aceste tipuri de înmatriculări te poate ajuta să navighezi mai ușor prin procesul de înregistrare a mașinii în conformitate cu legislația și cerințele locale. Pentru detalii precise și actualizate cu privire la documentele și taxele necesare pentru fiecare tip de înmatriculare, poți consulta autoritățile competente sau pagina oficială a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Procedura de înmatriculare

Procedura de înmatriculare poate varia în funcție de tipul de înmatriculare solicitat. În general, va trebui să completezi și să depui o cerere specifică, să furnizezi documentele relevante, să efectuezi inspecția tehnică periodică (ITP) și să plătești taxele corespunzătoare. Autoritățile competente vor verifica documentele și vor emite certificatul de înmatriculare după finalizarea procesului.

Termenul de înmatriculare

Termenul de înmatriculare poate diferi în funcție de circumstanțele tale individuale și de volumul de solicitări înregistrate la autorități. Este recomandabil să soliciți înmatricularea cât mai curând posibil după achiziționarea vehiculului pentru a evita amenzile și alte inconveniente legale.

Recomandări

Pentru a asigura o înmatriculare fără probleme, este recomandabil să te informezi în prealabil cu privire la documentele necesare și să completezi cererile corect. De asemenea, respectarea termenelor limită și colaborarea cu autoritățile competente poate facilita procesul de înmatriculare.

Pentru informații actualizate și detaliate, îți recomandăm să accesezi pagina oficială a DRPCIV sau să contactezi direct autoritățile locale de înmatriculare.

Auto Rulate RV – dealer autorizat mașini rulate din Deva îți poate oferi asistență și informații cu privire la documentele necesare și poate facilita procesul de înregistrare a mașinii rulate achiziționate din parcul auto propriu. În plus, respectând recomandările și termenele de înmatriculare menționate, vei putea obține certificatul de înmatriculare într-un mod eficient și fără probleme.

Alege mașina care ți se potrivește din gama noastră de autovehicule rulate și te vei bucura de:

La vanzare se eliberează factură, certificat fiscal și toate actele în vederea înmatriculării

Autoturisme cu kilometraj certificat, atent verificate, fără vicii ascunse

Carte service și istoric cunoscut, acte de proveniență revizuite periodic

Ai posibilitatea să achiți autoturismul cash sau prin transfer bancar, în rate sau leasing

Îți oferim posibilitatea de livrare direct la tine acasă

O mașină rulată perfectă din punct de vedere tehnic și estetic

Ne găsești la adresa


Calea Zarandului, Nr.258
Localitate Deva
Județul Hunedoara

Program


Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Sâmbătă și Duminică: 09:00 - 14:00

Date contact


Telefon: 0721 055 058
Email: autorulaterv@gmail.com

Rețele sociale


Soluționarea Alternativă a Litigiilor
Soluționarea online a litigiilor